8 опасни асансьора возят болни в "Свети Георги"

Животът

02-06-2014, 14:11

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Олекваме със стотачка за асансьора

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор излезе със скандални разкрития за фалшиви проверки

От 33 асансьора в Университетска болница "Свети Георги", които според доклад са с добри характеристики, 8 се оказали изключително опасни. Разкритията направи директорът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков. Той обяви, че негови служители и лицензирани от агенцията фирми са пускали фиктивни доклади за проверки, които дори не са били извършвани.

При последваща проверка на агенцията се оказало, че фирмите, отговарящи за контрола на асансьорите, масово след получаване на лиценз разпускат служителите си и така получават пари, без да си вършат работата.

Регистриран е случай и на 80-годишен техник, който средногодишно поддържа по документи 1500 асансьора, което е физически невъзможно. 20 лиценза вече са отнети, а от агенцията ще искат законодателни промени, които да регламентират максималния брой съоръжения, които могат да се поддържат от един човек, посочи Цанков.

Скандални нарушения са установени и в Кюстендил при проверка на бензиностанциите, където от стандартното несъответствие в качеството на горивата от 6-7 %, цифрата е скочила на 25 %. По думите на Цанков и дизелът, и бензинът са разреждани с корабно гориво и липсват някои биодобавки. Така горивата за собствениците поевтиняват с 10 стотинки на литър, а за притежателите на автомобили остава опасността да се скъси животът на двигателите.

От агенцията посочиха, че имат много сигнали за непроверени електромери и водомери. Затова Цанков ще настоява, ако до края на годината непроверените уреди не спаднат до нормата от 5 %, то по закон гражданите да не плащат сметките, ако устройствата им не са проверени.

По думите му 20 % от водомерите не се проверяват от ВиК-дружествата, а в София тези водомери са 40 000, пише news.bg.