Валя Балканска открива „Атлиманска огърлица” – Китен` 2014

В продължение на пет дни жители и гости на Китен ще станат съпричастни на третото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2014”, който се провежда под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов.

Събитието започва на 11 и ще продължи до 15 юни, стана ясно на пресконференция, която се проведе днес в сградата на община Приморско. В пресконференцията участваха  д-р Германов -  кмет на община Приморско, Атанас Петров - кмет на Китен, проф. Стефан Чапкънов – композитор и диригент, председател на журито, световноизвестната българска народна певица Янка Рупкина, странджанска народна певица и организатор на фестивала Златка Ставрева,  Дора Барева – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Лазар Налбантов – народен певец и член на журито, Стойко Стойков – автор на забавна музика и член на журито и Калиопа Трендафилова – старши специалист „Култура и образование” в община Приморско, член на журито и представители на медийните партньори. На пресконференцията бяха показани специалната награда „Атлиманска огърлица” и плакет  „Наградата на кмета”.

 Таланти от страната и чужбина ще представят своето творчество на лятната естрада в Китен. Фестивалът ще започне на 11 юни /сряда/ от 18.30 ч. с дефиле на участниците. От 19.00 ч. ще бъде даден официалния старт със специалното участие на космическия глас Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. В програмата на следващия ден е включено разглеждане на крепостната стена „Урдовиза” и музейната експозиция на подводна археология в Китен. От 19.00 часа ще се проведе конкурсна програма на участниците. На 13 юни  желаещите да посетят тракийското светилище Беглик Таш ще могат да го направят от 10.00 ч., а фестивалът ще продължи от 18.00 ч. с гайдарско надсвирване и концертна програма. На следващия ден в дискусия танцьори и певци ще могат да се докоснат до тайните на древния град „Урдовиза”, както и да разгледат изложбата накити на творците Огнян Пендичев и Милен Минков.  На 15 юни от 19.00 ч. журито ще обяви резултатите,  а зрителите ще могат да се насладят на гала концерт на лауреатите на фестивала.