През 2015 г. ще заработи заводът за битови отпадъци в София

Основните строителни дейности ще приключат до зимния период, а довършителните работи - до края на лятото

До края на лято 2015 ще заработи Заводът за механично –биологично третиране на битовите отпадъци, информират от Столична община.

Това стана ясно след днешната съвместна проверка на обекта, извършена от кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на Европейската комисия и директора на ОП „Околна среда” Спиридон Александров, която установи, че изграждането на пункта се движи в срок.

Строежът на Завода за МБТ започна през май тази година. Към момента са изградени временните пътища на обекта и се извършват изкопни работи на всичките основни четири сгради на съоръжението.

От утре на площадката ще работят още две големи машини с цел ускоряване на изкопните работи, докладва главният инженер Матиас Шонфелд. Целта е основните строителни дейности да бъдат завършени до зимния период.

По-рано днес представителите на Европейската комисия, както и кметът Фандъкова и зам.-кметът Мария Бояджийска, посетиха и инсталациите за компостиране на зелени и биоотпадъци в Хан Богров.

Съоръженията функционират нормално, като продължават да увеличават обема на преработения отпадък. Инсталациите за хранителни отпадъци са достигнали една трета от капацитета си на входното ниво.