Диана Йорданова: Българинът ще обеднява все повече

Да се трупат дългове, без да има яснота къде отиват тези пари - е опасно, заяви бургаският народен представител

Народният представител от ГЕРБ - Бургас и член на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова остро разкритикува финансовата политика на управляващите. Според бургаския депутат последните данни за изпълнение на бюджета са доста негативни.

"Данните за изпълнението на бюджета към края на април носят лоши новини. Отчетените постъпления в хазната са основание да се прогнозира сериозно неизпълнение на приходната част на бюджета, което може да достигне до 1 милиард лева. Допълнителен риск крие възможността за налагане на финансови корекции за стотици милиони по линия на европейското финансиране". 

По нейните думи бюджетният дефицит е нараснал близо три пъти за период от една година. "864,5млн. лв. е дефицитът в бюджета към края на април. За сравнение през същия период на миналата година той е бил едва 286,4 млн. лв.,т.е. нараснал е близо 3 пъти. Картината за април, който традиционно е силен месец, е по-лоша от миналогодишната. Дори и да се положат усилия за повишаване на събираемостта, изоставането ще може да се навакса само частично. Към тази картина трябва да се добави и влошеното състояние на държавните предприятия, от които няма как да се чака дивидент.

Рискът в бюджета е в приходната част, разходите отбелязват ръст, но това не е толкова неочаквано. Политиката за подобряване на бизнес средата не трябва да води до отказ от контрол и извършване на ревизии, наример.
Най-големият проблем продължават да са постъпленията от ДДС. За първите четири месеца те са със 124 млн.лв. по-малко в сравнение с януари - април 2013 г.

През следващите месеци няма да има ръст на работните заплати, нито нови работни места, но за сметка на това ще се повишават данъците и таксите, лихвите по кредитите, цените на енергоносителите. Българинътще обеднява все повече, за съжаление.

Не напразно вчера България получи поредния шамар, галещ по дипломатически: Необоснован оптимизъм за съживяване на икономиката, съчетан с липса на реформи в ключови сектори, както и на напредък в борбата с корупцията. Такива са основните констатации на Европейскатакомисия (ЕК) относно националната програма за реформи и конвергентната програма на правителството за 2014 г.

Нов заем от 1,4 млрд. евро, какви рискове крие трупането на неясни кредити?

Категорично не одобрявам тази дългова политика. Бих подкрепила подобно искане, ако взетите кредите, които досега вече надхвърлят 5 млрд.лв., за една година бяха прозрачно разпределяни и с ясни приоритети за инвестиране в икономиката. Преди се водеше една твърде рестриктивна политика да не се взимат заеми, което също не беше правилно, но сега да се трупат дългове, без да има яснота къде отиват тези пари - е опасно.
Ясно е за обществото, че не отиват в правилната посока, защото се вижда, че няма никакво развитие в икономиката и прозрачност за харченето им. Тази политика дори не е популизъм, а едно опасно поведение – рисково взимане на кредити, с ясното съзнание, че се товари само народът, а на бизнеса не се дава шанс за развитие.
В същото време бизнесът е този, който би могъл да добави стойност в държавата.Той внася данъци, той създава работни места. А тези кредити не отиват в правилната посока. Категорично съм против тегленето на подобни държавни заеми, за които не се знае къде ще бъдат харчени", се казва в становището на Диана Йорданова.