За 24 години: 68 сираци са осиновени, 48 с висше образование

1500 деца са минали през дом "Княгиня Мария-Луиза” в Пловдив

Домът за деца лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза” в Пловдив стана на 90 години. В институцията към днешна дата са настанени 89 деца на различна възраст. 30 са постъпилите само за последната една година, което е в пъти повече от предходните. Всички те са на проблемната тийнейджърска възраст. Това каза директорката Дарина Кукева, която е в институцията от 90-та година.

Според нея една от причините за ръста е закриването на други домове в страната. Друг проблем е безработицата, която води до невъзможност родители да се грижат за своите деца и са принудени да ги оставят в такъв вид институции.

32-ма са специалистите, които се грижат за подрастващите. През „Мария Луиза” за 24 години са минали 1500 деца. 68 от тях са осиновени в България и чужбина. 17 са настанени в приемни семейства, а 48 са завършили висше образование. Една от бившите възпитанички на дома, която завършва Великотърновския университет, се връща в Пловдив и започва работа като възпитател в „Мария Луиза”. Има деца, които след напускане на институцията учат в Софийския университет, Пловдивския и други реномирани ВУЗ-ове в страната.

По случай годишнината от 16 часа в Панаира празникът ще споделят всички настоящи и минали възпитатели и възпитаници, спонсори и приятели.

За събитието днес в Пловдив е пристигнала и Дора Щютц – член на управителния съвет на българо-немското сдружение в помощ на деца в нужда, която от години помага за по-добрия живот на децата.