Бургаски студент на стаж при Барак Обама

Младежът е само на 22 години, но вече е видял на живо трима президенти

Докато българските политици се упражняваха усилено на тема “младежка безработица” по време на предизборната кампания, много момчета и момичета успяват да си осигурят сами шанс за добра кариера, без да чакат помощ от държавата или от вузовете ни, които отдавна са загубили връзка с нуждите на пазара на труда.
Представяме ви историята на Веселин Чолаков от Бургас, който преследва мечтите си упорито и ги изпълнява една по една. Веско завършва Природо-математическата гимназия “Никола Обрешков” в морския град. В последните години от гимназиалното си обучение той развива хобито си да прави късометражни филми. Всичко започва от кратки прожекции за пакостите на малките му сестри, преминава през филма “FOLLOW ME” през 2007 г. и стига до “Облаците Летят на Запад” през 2010 г., който печели Наградата на публиката в най-големия фестивал за младежи NFFTY в Сиатъл.
Всичко това вдъхновява Веселин да се развива в сферата на режисурата. Това е и причината да замине за Америка. Той получава стипендия в Северозападния университет в Чикаго. След година на адаптация преценява, че е трудно да се развие в областта на киното, решава да се прехвърли в специалност “Журналистика” на същия университет.
Кандидатства и по програма за обмен, която го изпраща за кратко в Сингапур. Там след концерт на световноизвестната звезда PSY, който изпълнява песента “Gangnam style”, му се отдава и възможността да вземе интервю от изпълнителя.
В началото на 2013 г. кандидатства за стаж в президентството на Република България, който кара през лятото на същата година в Дирекция “Политически анализи и прогнози”.
През есента, когато започва поредната година от образованието си, започва работа в Mediawachdog - неправителствена организация в Чикаго. Там участва в разработването на програмата “Да осъдим съдиите”, която изважда на бял свят съдии, които не се придържат към законите на щата.
Вторият голям успех в живота на Веселин е спечеленият стаж във Вашингтон. Българинът отразява посещението на френския президент Франсоа Оланд и годишната реч на президента Барак Обама за състоянието на нацията. Преди речта на американския президент тя бива раздадена на всеки един от присъстващите, като през цялото време Веселин следи дали Обама спазва точно текста, или променя написаното. Момчето отбелязва всяка разлика върху листите хартия. “Това е реч, пълна с термини, пълна с препратки към специфични законодателства. А аз трябваше да я предам кратко, точно и ясно в реалната секунда след слизането на Обама от сцената”, казва за "Труд" Веселин. Финалният проект от стажа му във федералната столица е свързан със събитията в Украйна. Веселин и негови колеги измислят интерактивна игра, чрез която показват какви са възможните варианти, с които американският президент може да се намеси в кризата. “От играта ще разберете, че няма какво толкова да направите дори и когато седите в овалния кабинет”, казва Веселин.
Младежът е само на 22 години, но вече е видял на живо трима президенти - Плевнелиев, Оланд и Обама. Вероятно от него ще стане добър журналист. Излиза, че добрата кариера е възможна, дори когато стартираш от бедна държава, където младите хора са оставени без перспектива.