Сензационно: "Своге" плаща 20 млн. на Гришо за ЧРД!

Фирмата използвала неправомерно снимка на знаменития българин

Поздрав за рождения ден на най-добрия ни тенисист Григор Димитров е причина за жалбата, която той е завел в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В нея той протестира срещу неправомерно използване на лика и името му за реклама на продукти. Искът е срещу две компании - "Монделийз България Холдинг" АД и "Но уей" ЕООД. Първата фирма е производителят на шоколадите "Своге", десертчетата "Република" и бисквитите "Милка", "Белвита" и "Грани". Втората е рекламна компания, която обслужва редица световноизвестни марки у нас и е носител на престижни награди за дейността си. Двете фирми обаче са събудили недоволството на първата ни ракета при мъжете. Жалбата, която той е подал в КЗК, е заради текста "Гришо отново е в добра форма и протяга ръце към втора титла от АТП (мъжката тенис асоциация - б.р.), този път в Акапулко.
Пожелаваме му много енергия и сили
които да го изведат до успех!". То е публикувано от името на екипа на "Белвита", заедно със снимка на тържествуващия след победата си Григор Димитров. Снимката обаче вече е изтрита от Фейсбук страницата на бисквитите и не става ясно дали върху нея е стояло и логото на марката.
"Получихме писмото от КЗК и в него става ясно, че наистина снимката е причина за иска. Жалко! Със сигурност целта на публикацията не е била да извлечем ползи от нея. Наистина екипът ни е млад и всички сме фенове на Гришо и се радваме на всяка негова победа", коментира Ваня Джолева от "Монделийз". Тя обясни, че работят с "Но уей", които поддържат Фейсбук страници на компанията. Оттам също вече са получили писмо от КЗК и очакват решението на комисията, за да преценят какви ще са по-нататъшните им действия. "Със сигурност няма нарочно използване на образа и името на Григор Димитров", категорична беше Джолева. Ако обаче Комисията за защита на конкуренцията прецени обратното, може да наложи на двете компании санкции в размер на до 10% от оборота за предходната финансова година. За миналата година "Монделийз" отбелязва сериозен ръст на оборота, който се движи в рамките на около 200 млн. лв., каза Ваня Джолева. Тоест, ако КЗК и съдът отсъдят в полза на Гришо, компанията ще трябва да му плати до 20 млн. лв. за поздравленията за рождения ден.