Рисуват безплатно ново туристическо лого до края на юни

До края на юни може да има ново туристическо лого на страната. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министър Бранимир Ботев. В момента от министерството водят преговори със създателите на скандалното лого. “На тях ясно им беше обяснено, че досегашното не може да бъде прието от бранша и обществеността и очакваме да ни предложат нови варианти без държавата да дава нито лев за всичко това”, каза още Ботев. Според него обаче няма такова лого, което да удвои броя на туристите у нас, пише "Монитор".

“Намираме се в една омагьосана ситуация. За да има ново лого, трябва да пуснем нова обществена процедура. За целта трябва да се убедят Министерството на финансите и правителството да се отделят поредните пари. И тогава веднага възниква въпросът – “Оти ги ручахме жабетата, предишните милиони за какво бяха похарчени”, каза още зам.-министърът. Той е категоричен, че няма да подкрепи идеята да се харчат още средства за ново лого, защото има по-важни неща, за които държавата да дава средства при възможност.

За старото лого, което така и не беше одобрено от бранша, бяха платени близо 1,4 млн. лв., а финансирането стана по оперативна програма “Регионално развитие”. Оказа се, че снимките, използвани за брандовете за различни видове туризъм, са напазарувани от сайтове с бази данни за фотоси и към тях са прилепени образи, свързани с България.