Италиански бизнесмени псуват и държат без пари 250 работници

Всички в "Асел" ООД ги е страх да не останат без работа, затова търпят, каза уволненият синдикален лидер

Фирма с италиански собственици в Пловдив системно нарушава трудовото законодателство и гражданските права на работниците, заяви уволненият наскоро синдикален лидер Никола Ангелов. Той разкри подробности от неправомерното му освобождаване от "Асел ООД", както  и за непрекъснатия психически тормоз, които налагат шефовете над служителите.

На 8 март т.г. Никола е освободен от длъжност чрез съкращаване на щата. "Не е искано разрешение за подобно деяние от синдиката", казва Ангелов. Според него съкращението му е без доводи и той го счита за уволнение. Сега бившият вече работник на "Асел" ООД води дело за неправомерно освобождаване от длъжност.

"Дължат ми още една заплата обезщетение плюс лихвите за забавени плащания. От две години всички работници са така, но ги е страх да не останат без работа, затова търпят", каза Никола.

Той изнесе информация за изключително вредните условия на труд и психическия тормоз, който налагат италианските собственици върху служителите. Голяма част от работниците са обиждани по ужасен начин. "Наричаха ги „синдикални ку*ви”, псуваха ги и т.н.", споделя той.

"250 жени все още са подложени на системен тормоз. Те са карани да изпълняват непосилни за тях поръчки, да работят в съботните дни, което е в нарушение на закона и лъжат, като водят допълнителния им труд като "материално стимулиране". "Какво материално стимулиране? Та те дори не взимат заплати редовно!", заяви Ангелов. Според него е смешно да се говори за подобен вид плащане, защото служителите имат да взимат още пари от миналата година.

На 30 май на работниците в "Асел" ООД, която произвежда електронни платки, им били изплатени по 100 лева. „Това изцяло противоречи на закона! Трябва да се плати или 60 % от заплатата по трудов договор или сума равна на минималната работна заплата за страната!, допълва уволненият служител.

От КТ "Подкрепа" са подали сигнал в прокуратурата, заведен е иск в Комисията по дискриминация, а Инспекцията по труда е правила редица проверки в предприятието. Ситуацията във фирмата остава без промяна, засега.