ПловдивУтре: 5 юни

Какво, къде, кога в четвъртък в Пловдив

ВРЕМЕТО

Пак облачно и студено ще е времето в Пловдив утре. На 5 юни минималната температура в града ще бъде около 12 градуса, максималната не повече от 23.

КАКВО, КЪДЕ, КОГА

В 9 часа започва брифингът по повод откриването на Десетата юбилейна научно-техническа конференция с международно участие "Екология и здраве 2014". Място: зала №5 на Дома на науката и техниката,  ул.Гладстон№1.

В четвъртък започва първата Академия за социална промяна, която е организирана от Фабриката за идеи с подкрепата на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Началото на програмата е от 9:00ч в Дом на културата „Борис Христов“. 

В рамките на четири дни (5-8 юни) ще се проведат множество лекции и обучения с участието на лектори от страната и чужбина на различни теми, представящи най-новите концепции и методи на работа, които социалните иноватори по света прилагат в областта на социално предприемачество, иновации, гражданско участие и развитие.

Утре в 11.00 ч. в заседателната зала на община Пловдив ще представят резултатите по проект “По пътищата на цивилизацията”. В пресконференцията ще вземат участие заместник-кметът Стефан Стоянов и представители от общините партньори: Асеновград и Родопи.

По същото време в хотел Лайпциг ще има брифинг на тема, посветена на финалите на проект "Народните будители и аз".  На 7 юни над 8300 ученици ще премерят знания в четвъртото издание на високо патриотичното национално състезание „Народните будители и аз“. То ще се проведе под патронажа на Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България. Участниците са от общо 55 училища (302 паралелки) в 4 области на страната – Пловдив, Пазарджик, София и Благоевград. В Пловдив финалът ще е в Новотел Пловдив в събота от 08:00ч до 13:30ч.

РИОСВ-Пловдив и Регионалната лаборатория на ИАОС обявяват Ден на отворени врати по повод Световния ден на околната среда. Стационарната измервателна станция «Баня Старинна» ще бъде отворена от 10.00 ч до 14.30 ч на 5 юни за желаещите да видят в реално време как се отчита състоянието на атмосферния въздух в града, кои са основните замърсители и от какво зависи нивото им.

Община Пловдив приканва всички граждани с отговорно поведение към опазване на околната среда да се възползват от организираната кампания за събиране на излезли от употреба гуми, отработени масла и негодни за употреба батерии и акумулатори, която ще се проведе на 5 юни от 10:30 часа до 16:00 часа.

Ще бъдат разположени съдове за разделно събиране на следните места:

Район Източен – ул. „Лев Толстой” № 2;

Район Запазен – на паркинга на ул. „Равнища” до параклиса „Св. Троица”

Район Северен – до магазин „Лидъл” отстрани до тревните площи;

Район Южен – продължението на бул. „Македония” срещу магазин „Лидъл”;

Район Тракия – на бул. „Освобождение” от северната страна на районната администрация;

Район Централен – на паркинга зад ресторант „Стадиона”.

По време на кампанията гражданите ще могат да се освободят от изброените опасни отпадъци, безвъзмездно. Втората кампания за събиране на отпадъци ще се проведе на 20 ноември 2014 г.

Пищно тържество и благотворителен концерт на децата от ЦДГ „Мирослава” ще се проведе на утре от 17 часа в двора на детското заведение под надслов: „Да оставим следи на доброто”. 35-тият рожден ден на детската градина ще бъде отпразнуван с много веселие, смях и игри.

И още:

5 юни е международен ден на околната среда (World Environment Day), който се отбелязва всяка година. За Организацията на Обединените Нации празникът се явява един от основните начини за привличане на световното внимание към проблемите на околната среда и увеличава политическото внимание и съответните действия, насочени към опазването й.