Ето какъв въздух дишаха днес пловдивчани (СНИМКИ)

Праховите частици са в рамките на нормалното, от месец март насам не е имало превишаване на нормите, посочиха експерти

Пловдив често попада в стресиращи европейски класации за най-мръсен въздух. Днес тационарната измервателна станция "Баня Старинна" отвори врати за пловдивчани, за да се уверят те със собствените си очи какъв въздух дишат. А именно - около 13 часа запрашаването му бе 27 микрограма на кубичен метър. Малко или много са тези цифри? Преценете сами – максималните стойности, до които може да достигне то, преди да се говори за проблем, е 50 микрограма на кубичен метър.

От месец март насам стойностите се движат в рамките на нормалното, поясни главен експерт Донка Караджова.

Проблемите се появява най-вече през студените месеци от годината. Печките на твърдо гориво, безветрието, характерно за града ни, ужасяващият трафик, старите автобуси и коли са все фактори, повишаващи стойностите на замърсения въздух.

През лятото картината е различна. Оказва се, че всяка една незатревена площ може да повиши праховите частици във въздуха. Проблем през лятото се явяват също изкопните работи и ремонтите по улиците.

От 2005 година насам не е имало инфаркти и извънредни ситуации, изискващи извънредни мерки и предупреждение на населението. Тази година паднаха доста дъждове, имаше и вятър, което е добре. Уредите ни са от най-ново поколение, точността им се следи периодично и рядко се налага нулирането им. Няма абсолютно никакъв начин измерваните стойности да бъдат манипулирани, поясни експертът.

Акцията днес предизвика голям интерес. Идваха хора, снимаха се, разказа още тя.  

Някой от посетителите излезли и с предложения за подобряване качеството на въздуха. Възрастен господим поискал автобусите в градския транспорт да се заменят с тролеи, които са екологично чисти. Най-честите пожелания обаче били за още зелени площи и дръвчета, които да тушират замърсяването.