Показват на живо мръсен ли е въздухът в града

Днес в станцията на "Баня Старинна"

РИОСВ-Пловдив и Регионалната лаборатория на ИАОС обявяват Ден на отворени врати по повод Световния ден на околната среда. Стационарната измервателна станция «Баня Старинна» ще бъде отворена от 10.00 ч до 14.30 ч днес за желаещите да видят в реално време как се отчита състоянието на атмосферния въздух в града, кои са основните замърсители и от какво зависи нивото им.

Денят на отворени врати в измервателната станция ще покаже на посетителите влянието на интензивния трафик върху състоянието на въздуха. Проблемът е глобален и всяко предприето действие е от значение, независимо дали ще се организират кампании за почистване или залесяване, специални дни за ходене на работа пеша или с велосипеди, акции за разделно събиране и рециклиране на отпадъци.

Световният ден на околната среда тази година се провежда под мотото «Надигни гласа си, не нивото на морето». Целта е да се насочи вниманието на жителите на планетата към проблемите, които климатичните промени и нарастващото ниво на световния океан поставят пред островните държави. Основна тема на международната кампания е «какво ще направите за околната среда тази година, за да бъде чут и вашия глас?»