Издигат националното знаме за Празника на Казанлък

На пл. „Севтополис“ започнаха тържеството по повод Празника на град Казанлък.

На 6 юни от 10.00 часа на пл. „Севтополис“ започна тържеството по повод Празника на град Казанлък. Отслужен бе водосвет за здраве и благоденствие на жителите на града и населените места. Слово произнесе кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която проследи историята на Празника, гордостта на казанлъчани, проправили пътя на България към Европа с уникалното българско розово масло, днешното развитие на града и населените места. Кметът Стоянова цитира думите на Любен Каравелов, според който Казанлък е  единственият Трендафиловград и "никой да не смей да го сравнява с друг град". Тя подчерта, че казанлъчани имат пълното право да бъдат горди и да живеят с подобаващо самочувствие в място, докоснато от Бога с прекрасните природни дадености, с културно-историческото богатство и уникални забележителности. Националното знаме бе издигнато от военнослужащи от военните формирования на 61 Стрямска механизирана бригада.

От 12.00 часа в зала „Инфра“ започна тържествена сесия на Общински съвет-Казанлък. Сесията започна с минута мълчание в памет на Георги Думанов, треньор на баскетболен отбор "Розова долина" - Казанлък, който тази сутрин почина след тежка катастрофа.

Тук грамоти за удостояване с почетното звание „Вписване в Почетната книга на Казанлък“ и паметен знак на Казанлък получиха от кмета на община Казанлък Лилия Димитрова, Гълъбина Михайлова, Александър Иванов и Алла Ангелова. Те благодариха за отличието и подчертаха, че са давали и всичко от себе си за развитието на културата и изкуството в  града.

В своето слово към общинските съветници, към отличените с почетното звание казанлъчани, към казанлъшките автори, издаването на чиито книги е подпомогнато от общински фонд за подкрепа на творците, кметът на община Казанлък Галина Стоянова акцентира върху ползотворната съвместна работа на Общинска администрация с Общинския съвет. Благодарение на нея Казанлък има 4 важни плана, като един от тях - Общият устройствен план на Казанлък на 5 юни 2014 г. е внесен в Министерството на инвестиционното проектиране. Второто много важно решение, взето от общинските съветници, е за Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, което означава, че Община Казанлък има пълната готовност да кандидатства с редица проекти за европейско финансиране в следващия програмен период 2014-2020 г. Кметът Галина Стоянова каза, че много са предимствата на Казанлък, но най-важното богатство са неговите хора и пожела на всички здраве, успехи и много позитивизъм, защото с добри намерения и дела се постига просперитет и напредък.

Председателят на Общинския съвет Николай Златанов подчерта значението на Музея на розата и неговото изграждане, което е важно за издигане имиджа на Казанлък и превръщането му в атрактивна дестинация. Той изрази желание първи да дари месечното си възнаграждение за неговото строителство, ако това не се случи тази година и с това да стартира кампания по набиране на необходимите 1.5-2 млн. лв. за изграждане на новата музейна сграда.

Приветствие към казанлъчани поднесоха гостите от побратимения руски град Толиати, които прочетоха поздравителния адрес на председателя на Думата Дмитрий Микель. Своето есе за Казанлък прочете третокласникът от ОУ "Георги Кирков" Светослав Стоянов, победител в националния конкурс "Аз съм българче". Специални гости на сесията бяха казанлъшките автори, чиито книги бяха издадени с финансовата подкрепа на Община Казанлък и Общински съвет-Казанлък през 2012 и 2013 г.

.