Пловдив тръгва на мълчалив поход срещу невръстните жертви по пътищата

Шествието започва в 11 часа

Днес пловдивчани излизат на Мълчалив поход за живота. Точно в 11 часа шествието тръгва от сградата на БНБ в града. Отправната точка е площад Централен.

Протести срещу убийствата на невинни деца на пътя ще има в цялата страна. Акцията стартира във Фейсбук и само за дни успя да регистрира повече от 3 000 съпричастни.

Искаме сигурност за нашите деца, искаме справедливост, искаме промени! Какво ще направим ние като родители, за да защитим децата си? Редно ли е да стоим безучастни?, пишат организаторите от Сдружение "Зачатие", фондация "Искам бебе", Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя" и Националното движение "Червена пътека за Валя".

Конкретният повод за гнева на българите стана нелепата смърт на 4-годишния Паоло, който на 2 юни бе премазан от джип на пешеходна улица в Стара Загора.

ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ДНЕС СА СЛЕДНИТЕ:

1. Незабавни промени в Наказателния кодекс, които да доведат до адекватни наказания за убийците на пътя.

2. По-строги и по-високи санкции за нарушителите на ЗДП

3. Стриктен контрол за спазването на ЗДП от страна на органите на изпълнителната власт;

4. Забрана за напускане на страната от подсъдими лица по обвинения в причиняване на смърт

5. Цялостно обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки, автобусни спирки и поддръжка на зоните за пешеходци от страна на общините

6. Провеждане на кампании, насочени към децата и подрастващите, които да ги учат на отговорност - към тях самите и към околните.

7. Голямото превишение на допустимата скорост и шофирането в нетрезво и дрогирано състояние да се третират като криминално деяние.

Шествия ще се проведат и в София, Стара Загора, Варна, Бургас, Разград, Банско, Русе, Благоевград, Габрово, Плевен, Сливен, Пазарджик, Раднево, Перник, Шумен, Ямбол, Велико Търново.