Първанов: Агонията няма смисъл да продължава!

Задължителното гласуване е единственият начин да се спре купения вот

За бързи предсрочни избори и задължително гласуване се обяви Георги Първанов, президент на Република България /2002-2012/ в предаването „Събуди се” по Нова телевизия. Агонията няма смисъл да продължава, обясни позицията си председателят на АБВ.

Първанов е категоричен, че към момента държавата е с тотално неработещи институции. „Ако ние искаме предсрочни парламентарни избори и ги искаме вече месеци наред, не е априори. Ние подкрепяхме това правителство с идеята да свърши нещо за България“, добави Георги Първанов.

По въпроса за задължителното гласуване, президентът е на мнение, че това е единственият начин да се спре купения вот, който в момента решава резултатите от изборите.

Президентът не се нае да коментира аргументите на председателя на БСП да поиска въвеждане на задължително гласуване в държавата ни и дали това е планирана атака към ДПС. Той обаче смята, че БСП също ще загуби при един задължителен вот, както и всички партии с твърди ядра. Според Първанов елементарното обяснение на действията на Станишев е, че се опитва по този начин да спечели време в краткосрочен план - стъпка на някой, който иска да оцелее до есента.

Що се отнася до следизборните трусове в БСП и апелите за реформи на „Позитано” 20, Георги Първанов е на мнение, че оставката на ръководството на червената партия е най-моралният и естествен изход след поредица от загуби. Промени обаче трябва да има и в идеен план, трябва да се определи коя е целевата група на левицата. "Ако няма промяна на лявото, ако няма нова левица – нова, модерна, със своите идеи, с насочването към активните социални слоеве, с намирането на превантивни решения на проблемите, а не тичане след събитията, левицата наистина ще отпада и ще върви по пътя на ПАСОК, които имат 3-4%”, коментира президентът.

За перспективата на бъдещия парламентарен състав, мнозинството в Народното събрание и коалиционните варианти, Първанов е категоричен, че е най-добре за България да има еднопартийно управление – нещо обаче малко вероятно и почти невъзможно. Затова, според лидера на АБВ, на страната ни й е необходима голяма коалиция, но поставена на принципна основа и с разписани подробни ангажименти на отделните участници.

На въпрос за позиционирането на АБВ в политическия спектър, президентът обясни, че формацията се поставя в ляво и център-ляво и именно в тази посока ще търси коалиция. АБВ е независима формация и внимателно ще избира партньорите си на принципа на това дали има допирни точки в идеите и дали има гаранции за това, че няма да се компрометира идеята за по-добро управление. АБВ обаче няма да участва в коалиция с ДПС и „Атака” и формации от типа на „Атака” , допълни той.