Порошенко: Украйна ще остане цяла

С ръка върху Пересопницкото евангелие, той обеща с делата си да защитава суверенитета и независимостта на Украйна

Петро Порошенко, който победи на предсрочните президентските избори в Украйна на 25-и май, положи клетва на тържествено заседание на Върховната Рада, съобщи "Новости".

С ръка върху Пересопницкото евангелие, той обеща с делата си да защитава суверенитета и независимостта на Украйна, да работи за благото на своята родина и благосъстоянието на украинския народ, да отстоява правата и свободите на гражданите, да съблюдава Конституцията и законите на Украйна, да изпълнява своите задължения за интересите на всички свои съотечественици и да повишава авторитета на Украйна в света.

Новият държавен глава обяви, че украинските власти са готови да проведат предсрочни местни избори в Източна Украйна, но подчерта, че въпросът за териториалния интегритет на Украйна не подлежи на дискусии.
Той добави, че възнамерява в най-близко време да посети региона и обеща амнистия за всички участници в размириците, които не са извършили тежки престъпления.
„Не искам война и мъст, искам мир и единство и призовавам всички да свалят оръжие", заяви Порошенко във Върховната Рада.

Той обеща на жителите на Донбас, голяма част от който е под контрола на сепаратистите, че ще децентрализира властта и ще гарантира свободното използване на руския език.

Порошенко беше твърд, че няма да прави компромис с Русия относно своята проевропейска позиция и за статута на Кримския полуостров.
„Крим е и ще остане украинска територия", каза Порошенко и добави, че е заявил това ясно на срещата му с руския лидер Владимир Путин, която се състоя вчера в Нормандия.

Президентът поиска също така и предсрочни избори за нов парламент. По думите му, това се налага, тъй като сега действащият състав на Върховната Рада не отговаря на настроенията на обществото.

Церемонията започна в 10 часа. На новия държавен глава бяха връчени официалните символи - официалния гербов печат, булава и знак на президента на Украйна от председателя на Конституционния съд.

Присъстваха много високопоставени лица, сред които държавните глави на Германия - Йоахим Гаук, Швейцария - Дидие Буркхалтер, Полша - Бронислав Коморовски, Литва - Далия Грибаускайте, Естония - Тоомас Илвес, Словения, Грузия, вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън, премиера на Канада Стивън Харпър, също както и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, генералният секретар на ОБСЕ Ламберто Занер, зам. генералният секретар на ООН Джефри Фелтман и други.

След консултации в Москва в Киев се завърна руският посланик в Украйна, като той представляваше страната си на церемонията.

Порошенко спечели с над 50% от гласовете президентския вот още на първия тур на 25 май тази година. Победата му бе убедителна - далече след него останаха бившият премиер Юлия Тимошенко и другите участници.

РИА "Новости" припомня, че проруски настроените региони в Украйна бойкотираха вота.

Порошенко заяви, че ще смаже сепаратистите, но в същото време иска подобряване на отношенията с Русия.

Вчера в Нормандия той разговаря с руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел. Обсъдена е била необходимостта от спешно слагане край на кръвопролитията в Украйна.