АБВ отдавна настоява за въвеждане на задължителното гласуване

Тя е правилна и необходима стъпка, за да преборим изборните манипулации и контролирания вот

Ръководството на БСП и Сергей Станишев търсят изход от тежката ситуация, в която изпаднаха след поредната изборна загуба. Предложението за въвеждане на задължително гласуване вероятно може да създаде възможност за такъв изход, което най-накрая е осъзнато от водещите фигури в социалистическата партия. Това заяви в ефира на телевизия „Европа“ членът на инициативната група на АБВ Емил Кало.

По думите на Кало, от Алтернатива за българско възраждане отдавна настояват идеята за задължително упражняване на правото на глас да бъде приета. Тя е правилна и необходима стъпка, за да преборим изборните манипулации и контролирания вот, въпреки че има и негативи. Тя може да бъде разглеждана и като упражняване на принуда върху правото на свободното изразяване на мнение от хората, посочи той.

Емил Кало коментира и тезите, че в основата на раздора между БСП и ДПС стои „Южен поток“. Според него активизирането на социалистите по отношение на проекта може да е оказало допълнително негативно влияние във взаимоотношенията им с Движението за права и свободи. Този спор обаче е само част от огромното задкулисие, което в момента дирижира контактите между тези две политически сили, посочи той.