Кристалина Георгиева: Където и да бъда, ще работя за България

Поех три големи обещания в началото на мандата си и днес те са факт

„Поех три големи обещания в началото на мандата си и днес те са факт.
Първото обещание беше да сме по-силни в Европа в условията на тези чести аварии и бедствия. Второто, да ориентираме по-голяма част от помощта, която отделяме за превенция и трето да има повече пари за бедстващите. Всичко това вече е реално.
Има още неща, които трябва да свърша и ще продължавам да го правя в следващите 5 месеца. Много важно за мен е да убедя българите, че хората по света трябва да си помагат, защото когато правиш добро, ти се връща добро. Това, че хората някъде по света загиват от война, суша или наводнение засяга и нас, защото ако ние не им помогнем, в отчаянието си те ще се опитат да избягат от страните си и ще се стремят към по-богатия свят. Затова това е и приоритет сред задълженията ми до края на мандата – да направя всичко възможно българите да осъзнаят, че в този рисков свят не можем да спрем бедствията, но можем да предотвратим това хората да страдат и умират от тях”.

Това заяви пред журналисти в Елена еврокомисарят Кристалина Георгиева.

По-рано днес, в предаването „Тази събота" по bTV, Кристалина Георгиева заяви, че няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България. Тя призова „да не се страхуваме от избори" и защити идеята за задължително гласуване.

„Тези слухове са се появявали и преди и не са верни. До края на октомври аз съм българския еврокомисар. Дойдох с драма и нямам намерение да оставя работата си недовършена", заяви Георгиева.

Тя изтъкна, че има добра репутация и сподели, че получава много предложения за работа, но на всички отговаря по същия начин. „Когато си приключа работата и реша с какво да продължа, ще дам отговор искрено и честно, гледайки хората в очите", обеща еврокомисарят.

„Където и да бъда, ще работя за България. Провървя ми в този ресор да съм българката, лице на европейската съпричастност на Европа. Където и да ходя, каквото и да правя, преди всичко съм българка", заяви още Кристалина Георгиева.

Българският еврокомисар коментира и идеята за предсрочни избори, лансирана по-рано тази седмица от лидера на ДПС Лютви Местан. „Нека има ново преброяване на гласовете, което да даде нов мандат", призова Кристалина Георгиева.

„На миналите избори българският народ не даде ясна и категорична подкрепа на партиите, които формираха правителството - затова годината премина в трудности. Важно е народът да се произнесе, дано следващият път да е по начин, който да произведе единство", посочи тя и изрази надежда следващото правителство да бъде излъчено на по-голяма основа.

Георгиева се изказа положително и за задължителното гласуване. „Има практика на задължително гласуване в няколко европейски държави. Аз съм повече от тези, които смятат, че това не е лошо - има една приказка, че лошите политици ги избират добрите хора, които не гласуват", заяви още еврокомисарят.

Тя обаче настоя да има референдум или широки обсъждания, за да се вземе правилно решение, подкрепено от колкото може повече граждани.