Бебе гларус глътна химикал, спасиха го

Варненци осиновили наскоро падналото от гнездото сираче

Малко бебе гларус претърпя битова злополука в един варненски апартамент, научи Varnautre.bg. От лакомия или чисто детско любопитство той си навлече доста стрес в рамките на няколко часа днес. "Тази сутрин малко преди 7 часа намери химикал", разказа за Varnautre.bg "настойничката" му Нели Никова. "Предполагам някоя от котките е играла с него. Чух го, че тропа с нещо и видях химикала. Понеже самият химикал е голям колкото гларусчето, не предположих, че може да го глътне. Тропането продължи не повече от минута, след което спря. Отидох да проверя какво става и не намерих химикала никъде." Това силно притеснило Нели и макар че пернатият не проявявал симптоми на "преяждане", тя веднага го отнесла в клиника, където му направили рентгенова снимка. И ето какво видели:

Да установиш наличието на чуждо тяло в бебешко коремче е едно, но да го извадиш, още повече, когато става въпрос за пиле - е, това вече е майсторство. Докторът на смяна в клиниката казал да почакат химикалът сам да излезе, ако се забави обаче, да го оперират. Той самият не се наемал, тъй като не разбирал от птици. В 9:30 ч вече били при д-р Цонев, който освен специалист по пернати, се оказал изобретателен и умел.

Безкръвната манипулация продължила 20 минути, както обясни за Varnautre.bg самият д-р Цонев, и чуждото тяло излязло през лакомата уста на птичето.

Ето и нагледно как изглеждат пропорционално нещата:

Гларусчето е на не повече от 2 месеца, обясни още д-р Цонев, а добрите варненци, които се грижат в момента за него са го намерили само преди седмица на улицата, вероятно паднал от гнездото и така останал без майка. Новите му "родители" му казват галено ПилИтУ. "За момента живее в клетка на терасата, а сутрин и вечер го пускаме в банята", обясни Нели, която самата има зоомагазин. "Храним го със сурово пилешко месо или риба, нарязани на парчета и потопени във вода. И... спираме му химикалите". ПилИтУ съжителства с 2 котки и 19-годишно куче. Това е "детската" му.

Ето още снимки на Пилиту и химикала - по отделно