Продължават сраженията в Източна Украйна - има нови жертви

В размирните райони са загинали десетки мирни граждани

Продължават сраженията между проруските сепаратисти и украинските военни в околоностите на Славянск, съобщи агенция "Новости". От страна на украинските сили има ранени, сепаратистите са взели в плен трима военнослужещи.

По-рано самопровъзгласилият се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи, че украинската армия продължава артилерийския обстрел в града, при който вчера загина една жена.

Трима от членовете на екипажа на самолета на украинските ВВС, който беше свален вчера край Славянск, са загинали, съобщи прессекретарят на антитерористичната операция на украинската армия Владислав Селезньов. Останалите трима военни на борда на сваления Ан-26 са били спасени и са настанени в болница.

Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република Валерий Болотов заяви, че в резултат на днешните сражения между опълчението и украинските сили за сигурност са загинали 13 души, от които 10 мирни граждани. При престрелките и въздушните удари са пострадали 20 човека. В района на Луганск и летището цари тежка тактическа обстановка, заяви Болотов на пресконференция. По повод встъпването в длъжност на президента Петро Порошенко и призива му за мир Болотов коментира, че Луганската република няма дипломатически отношения с Киев, но е готова на преговори, ако украинските военни се изтеглят от района.

 В центъра на Донецк показно е бил разстрелян помощник на лидера на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, съобщи агенция УНИАН. Според очевидци Пушилин и помощникът му се намирали в автомобил, спрян пред ресторант в центъра на Донецк, когато от минаващ автомобил по тях били произведени около 15 изстрела. Пушилин не е пострадал, но помощникът му е убит на място.

Руският президент Владимир Путин е издал нареждане пограничните служби да вземат необходимите мерки за усилване на охранителния режим по границата с Украйна, съобщи агенция Новости. Засилването на охраната има за цел да не се допусне незаконно преминаване на границата. Заповедта е издадена, след като вчера Украйна призна, три от граничните й пунктове се превзети от проруски сепаратисти.