Атанасовското езеро стана част от фестивала "Включи града" (снимки)

Бургазлии също могат да се включат в изложбата със своя снимка, рисунка или друго арт произведение

Тази година в градския фестивал „Включи града“ се присъедини и една съвсем нова територия, която е естествена част от градския пейзаж, но все още недостатъчно позната за бургазлии. Това е Атанасовско езеро и по-специално южната му част, която независимо, че е в границите на града, се е запазила като едно почти диво място.

Точно тук на пътеката до Укритието за наблюдение на птици (на кръговото на изхода за кв. Сарафово) се случва „Включи града и езерото“. Българска фондация Биоразнообразие представя фотоизложба, опъната на въже между дърветата, която е посветена на непознатото за хората, но много популярно сред птиците Атанасовско езеро.

Бургазлии също могат да се включат в изложбата със своя снимка, рисунка или друго арт произведение, както и да си изработят нестандарта рамка по време на работилничките пред Укритието – всеки ден от 16:00 до 17:00 часа. На разположение са красиви фотоси от езерото, тръстика, канапи, въженца и въображението на участниците.

В двата фестивални дни над сто и петдесет човека посетиха събитието, разгледаха изложбата и се запознаха отблизо с птиците, които в момента са в езерото – пеликани, саблеклюни, лопатарки, бели ангъчи, патици и други. Удоволствие е да следиш от прозорците на Укритието семейните традиции и интензивния и шумен живот в колонията на речните рибарки на изкуствения остров насреща, както и двойките на саблеклюните, които още се ухажват по валовете на лагуната.

Най-хубавото е, че повечето от посетителите дойдоха дотук с велосипеди или с ролери по велоалеята от Морската градина, която достига точно до Укритието. Някои събираха печати във фестивалната книжка, а други просто се наслаждаваха на разходката до езерото. Очакваме ви и днес през целия ден. А извън Фестивала „Включи града“ укритието работи всеки делничен ден от 10:00 до 17:00 часа и се стопанисва от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Бургас.