Хиляди протестираха в Испания срещу монархията

Протестни акции имаше в около 40 града в цяла Испания по призива на леви групировки

Броени дни след като крал Хуан Карлос обяви плановете си да абдикира, вчера хиляди испанци излязоха на демонстрация против монархията, компрометирана от корупционни скандали.

Протестни акции имаше в около 40 града в цяла Испания по призива на леви групировки. В Мадрид според организаторите са участвали 15 000 души, макар че според полицията участниците са били около 4000.

Подобни демонстрации имаше и в Барселона, Валенсия, Билбао, Овиедо и други градове, предаде ДПА.

Десетки хиляди излязоха по улиците на на най-големите испански градове, за да протестират срещу монархията, след като стана ясно, че крал Хуан Карлос абдикира в полза на сина си принц Фелипе, съобщи „Гардиън“.

Припомняме, че над 20 хиляди души обсадиха мадридския площад „Пуерта дел Сол“ преди дни, искайки отмяна на монархията и обявяването на република. Още 10 000 излязоха на протест на площад „Каталуния“ в Барселона. В интернет се разпространява и подписка, която приканва местните партии да се възползват от „историческия шанс, който им е даден и да започнат дебат, който ще помогне за съживяването на демокрацията и ще определи бъдещето на монархията.“

Крал Хуан Карлос беше монарх на Испания през последните 39 години, водейки я през прехода от диктатура към демокрация. Сега местният парламент за първи път ще може да стартира процедура по смяна на монарха, след времето на управление на генерал Франко. Испанският министър-председател Мариано Рахой свика извънредно заседание на кабинета, за да бъде изготвен проектозакон за абдикацията, който да бъде одобрен от парламента.

Популярността на кралското семейство започна да спада след настъпването на финансовата криза в Испания. Преди няколко години монархът заяви, че толкова много се притеснява от нарастващия брой на безработните в страната, че чак не може да спи. Само няколко дни по-късно в медиите излязоха снимки от негово луксозно сафари в Ботсвана в разгара на кризата. Името на кралското семейство бе опетнено и от продължително разследване за корупция срещу дъщерята на Хуан Карлос - инфантата Кристина.

Много млади испанци започнаха да свързват краля с международните обстоятелства, довели до кризата в страната, и неговата популярност спадна до 44%. Някои медии свързват и абдикацията на Хуан Карлос с провелите се през миналата седмица избори за Европейски парламент. Тогава малки антимонархически партии успяха да спечелят 20% от испанския вот.

Но пък популярността на принц Фелипе е на нива от 66% и много хора смятат, че евентуално негово възкачване на трона би могло да върне доверието към монархията.