Културно наследство на Северна Добруджа ще възстановяват от музея в Добрич

Очаква се до две седмици да бъде открит новият КПП край с. Северняк

Специалисти от Регионалния исторически музей в Добрич се завърнаха от  експедиция в Северна Добруджа, като описаха неизвестни досега военни паметници.

При експедицията за военни паметници успяхме да опишем една част от недвижимото културно наследство на Северна Добруджа, което до момента не бяхме виждали и ще представим две конкретни инициативи, заяви за ИА „Фокус”  директорът на РИМ в Добрич Костадин Костадинов. „Първата инициатива е поставяне на паметна плоча на Димитър Дончев – Доктора, един от най-видните революционери на Вътрешна добруджанска революционна организация (ВДРО) пред родната му къща в село Добромир, също Северна Добруджа. Парадоксът е, че има плоча на румънски, поставена преди 1989 г., но няма плоча на български. В интерес на истината Димитър Дончев – Доктора е много непознат на самата българска общественост. Той е еквивалентът на Гоце Делчев във Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО), ако мога така да се изразя. Той е бил ръководител на четническия институт на Добруджанската революционна организация и наследява на този пост убития Дочо Михайлов. До 1931 г., когато е убит от румънците при засада, е бил възможно най-опасният враг на румънските окупационни власти в Северна и Южна Добруджа.”

 „Второ, планираме да възстановим българския военен паметник и войнишко гробище в село Аджигьол, което е едно от малкото оцелели в Северна Добруджа. Сега видяхме, че е в доста лошо състояние – буквално се руши с всеки изминал ден. За първи път беше описан преди две години, но в момента буквално паметникът е подкопан. Направили сме подробни снимки и това ще е първото нещо, което ще направим по спешност и ще търсим вече финансови възможности за осъществяване на идеята”, каза още директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов.

 Костадинов допълни, че до две седмици се очаква да бъде открит новия контролно-пропускателен пункт край с. Северняк, от който директно ще може да се пътува до село Добромир за тези, които искат да посетят мястото.