Пластмасата образува новите скали

Пластигломератът е открит от кап. Чарлз Мур, океанограф от института за морски изследвания Алгалита

Разтопени пластмасови боклуци по бреговете могат да се смесят със седименти, фрагменти от базалтова лава и органични отпадъци и да образуват нова скала, съобщи "Лайв сайънс".

Новият материал, наречен пластигломерат, ще остане завинаги в скалната история на Земята и в бъдеще може да служи като геоложки маркер за въздействието на човечеството.

Такава скала е открита на хавайския плаж Камило. Възможно е пластмасови конгломерати да са намирани и на други места, но никой не го е съобщавал. Замърсяването с пластмасови отпадъци е проблем по целия свят, пише vesti.bg. Засегнати от него са всички реки, езера, морета и океани.

Пластмасата, чието производство започва през 50-те години на миналия век, не се разгражда лесно и се смята, че може да остане в околната среда стотици до хиляди години. Тези отпадъци са леки и затова не могат да бъдат затрупани естествено.

Плажът Камило на хавайския Голям остров е признат за един от най-замърсените в света, защото там вълнението изхвърля отпадъци и от океана.

Пластигломератът е изследван от геолози на университета на Западен Онтарио.

Преди 8000 години пък земеделието значително променя използването на почвата и води до освобождаване на метан и въглероден двуокис в атмосферата. Следи за това са запазени в трайната ледена покривка.

Профилът на почвата в тресавищата показва, че минното дело и горенето на бензин с олово са довели до увеличена концентрация на оловото през последните 300 години. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен