Усмихни се, Тайланд! Това е заповед!

Военната хунта няма планове да възстанови гражданското управление, но предприе кампания за връщане на друго позабравено нещо-щастието

Проектът включва безплатни концерти, безплатна храна, съблазнителни танцьорки с предизвикателни камуфлажни къси поли, дори възможност да погалиш коне, докарани в центъра на Банкок с импровизирани конюшни и бали сено, пише vesti.bg.

Наподобяващите панаир прояви са замислени с цел да подготвят почвата за помирение след десетилетие на политически катаклизми и преврати.

Критици обаче изтъкват, че проектът, целящ да накара хората да се чувстват добре, се осъществява успоредно със съвсем различна кампания, ръководена от хунтата – усилия за задушаване на всякаква съпротива срещу военния преврат на 22 май, с който беше свалено правителство, избрано от мнозинство от тайландските гласоподаватели преди три години.

"Въпросът, който трябва да бъде зададен, е за чие щастие говорят те?", каза тайландският преподавател по въпросите на Югоизточна Азия в университета в Киото Павин Чачавалпонгпун, който отказва да се подчини на заповедта на хунтата да се върне у дома и да докладва на армията.

"Сигурен съм, че това не е щастие за тайландците, които искат гражданско правителство, чиито права бяха отнети с преврата", каза той. "Това не е реалистично. Смешно е да се вярва, че то ще създаде благоприятни условия за помирение. Това не може да се случи, докато армията тормози, преследва и задържа своите врагове", заяви той.

Превратът от миналия месец, който беше 12-ият в Тайланд от края на абсолютната монархия през 1932 г., свали гражданско правителство, обвинено в злоупотреба с власт и корупция, което беше подложено на все по-голям натиск от протестиращи, от съдилищата и накрая от армията.