Свещеници от Бургаско: Крадецът на мощи заплашен от анатема

Полицията: Посегателството може да е свързано и с референдума за името на Черноморец

Кражбата на  мощите на Св. Никола и Св. Стефан от храма в  Черноморец втрещи жители и духовници.  Кощунството да посегнеш на светите останки предизвика коментари, както от местните, така и от представители на църквата.

Според духовници възможно е двете ковчежета да са откраднати умишлено, за да се навреди на църквата. Крадците са заплашени от анатема, ако не върнат мощите, кръстеха се свещеници. Има вероятност апашите да са безхаберни към стойността на мощите на светците и да взели мощехранителниците  с идея тях да продадат за някой лев.  Кражбите от храмовете са нещо обичайно, особено по големите празници. Случвало се е дори вандали да влизат в олтара и да посягат на светини. Друг път с куки измъквали парите от дарохранителниците. За втори път за последните две години обаче се посяга на свети мощи. През 2012 година изчезна  една от шестте частици тленни останки на  Йоан Предтеча по време на литургия в храма “Св. Димитър” в Сливен  Реликвите бяха пренесени от Созопол  за 5-дневно за всенародно поклонение в града на Сините камъни. Кражбата остана неразкрита, а прокуратурата реши, че частицата няма материална стойност и прекрати разследването. “В такива времена трябва да се разтъжим и да се покаем “, обясниха отчета. От полицията пък не изключиха версията посегателството да има нещо общо и с предстоящия на 15 юни референдум за името на Черноморец. Жители на морския град искат да се върне старото название  Свети Никола.

Кражбата от черноморския храм е станала  23.30 ч. на 07.06.т.г. до 07.30 ч. на 08.06.т.г. От полицията съобщиха, че са изкривени  метални пръчки, представляващи решетка и е проникнато през отворения прозорец на църквата на ул. «Морска» № 12 в Черноморец. Освен мощите обирджиите са отмъкнали и сумата от 70 лв от дарения на миряни.