Бунтарите на “Позитано” размахват устава на партията

Социалистите ще гласуват датата на предсрочния вот

Конгрес преди Бузлуджа. Това ще предложат днес по време на заседанието на Националния съвет на БСП бунтарите от "Позитано" 20. И ще размахат на ръководството на БСП устава на партията, съобщава вестник "Стандарт".

Регулярният конгрес на червените трябва да се състои следващата година. Но членове на пленума ще предложат най-висшия форум на социалистите да свика своя сесия по член 39, буква Ж от партийния закон.

Конгресът обикновено се насрочва три месеца по-късно от решение на НС на БСП. Но точка Ж задейства експресно делегатите.

Параграфът гласи, че "за вземане на решения по неотложни въпроси и за предприемане на неотложни действия заседанието на конгреса може да бъде свикано от Националния съвет и в по-кратък срок, но не по-късно от четиринадесет дни преди датата на провеждането му". Така червените от цялата страна ще се съберат преди традиционния за левицата събор на Бузлуджа първо на жълтите павета.

Националният съвет на БСП се събира днес, за да оцени първата година от управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Социалистите ще гласуват датата на предсрочния вот, който според левицата трябва да бъде възможно най-скоро.

На заседанието ще бъде обсъден и проектът "Южен поток". Очаква се при социалистите да отиде и премиерът, за да даде повече информация за решението си да спре проекта. Той обяви това в неделя след среща с американси сенатори. Намерението му обаче изненада БСП.

Пленумът на БСП започва в 14 часа и ще бъде закрит за медиите.