Днешните воини на Казанлък носят славата на 23 Пехотен Шипченски полк

Около 300 военнослужещи заминават на мисия в Афганистан

„Вие, офицерите и войниците от 27-и контингент от Въоръжените сили неслучайно заминавате на своята отговорна мисия от тук, от централния булевард на Казанлък, който носи името на 23 Пехотен Шипченски полк – легендарният полк, накарал приятели и врагове да се преклонят пред храбростта на българския воин. Вие носите воинската слава на този полк и аз съм убедена, че с чест и достойнство ще изпълните своя дълг далеч от Родината. Думите не са достатъчни колко много ви обичаме и единственото нещо, което искаме от вас, е да пазите своя живот и живота на своите другари, за да се завърнете живи и здрави в пълен състав.“ С тези думи се обърна към военнослужащите кметът на община Казанлък Галина Стоянова по време на церемонията по изпращане на 27-и контингент от Въоръжените сили за участие в международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Специално да поздрави българските воини в тяхната последна мисия в Афганистан, да им пожелае здраве, успешно изпълнение на задачата в Казанлък дойде министърът на отбраната Ангел Найденов. Тук още бяха началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада-Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков, вицеадмирал Румен Николов.

В контингента участват около 300 военнослужащи, от които 20 са жени. Национален командир е полк. Никола Митев, който получи сертификата за завършена подготовка на състава за участие в мисията. Помощник-командир е подп. Милен Гегов, командир на Военно формирование 22180-Казанлък към 61 Стрямска механизирана бригада. Командир на 17-а рота е майор Руслан Колев.
Водосвет за здраве на целия състав и благополучно изпълнение на мисията отслужи архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗПРАЩАНЕТО ТУК!!!