Английската в топ 5 на училищата у нас

Гимназията е първенец в Пловдив след матурите

Езикова гимназия „Пловдив” е на пето място в страната и така отново е в топ 5 на училищата с най-висок резултат след държавните зрелостни изпити тази година, предаде Радио Пловдив. Гимназията запазва първенство по успех в града и областта след матурите в 12 клас.

Зрелостниците на Английската гимназия са постигнали отличен 5, 65, след тях са възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов” с Много добър 5, 46 и на трето място са Математическата гимназия с  5,18. Средният успех на учениците в Пловдив и областта е Добър 4,31, който е по-висок от миналата година , когато е бил добър 3,94. 

Интересен е фактът, че за първа година в класацията с пълни отличници има и двама зрелостници от Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица. Пълен отличен има и за първи път в частна гимназия- „Класик” в Пловдив.

Най-висок е успехът на учениците от изпита по испански език –Отличен 5,72, следван от този по немски с 5,36 и италиански 5,32. Най-желаните изпити за втората  матура: биология и география, носят общи оценки с Добър - съответно 4,15 и 3,96.

Двойките са 621 и тези ученици ще се яват на поправителна сесия в края на август. Пълно отличие имат 125 зрелостници, като отново най-много са те в ЕГ "Пловдив" 48.

Днес в 14 часа директорите получават всички протоколи от изпитите слез 12 клас и и всеки зрелостник може да провери своята работа до края на работния ден, този четвъртък, съобщиха от РИО-Пловдив.

Експертът Димитрина Вакрилова поясни, че очакват и резултатите от проверката в ЕГ „Пловдив”, където учениците писаха 20 минути стар вариант на матурата. От проверяващите в София се очаква потвърждение за  дисциплинарни наказания  по Кодекса на труда на директора Пенка Стайкова и екипа, работил по матурите  и допуснал гафа с изпитните материали.