Балетисти завладяват уикенда в Добрич

Градът е домакин на XVI-та национална среща на балетни изпълнители „Анастас Петров“

Добрич ще бъде домакин на шестнадесетата национална среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров”. Конкурсът ще се проведе на 14 и 15 юни в Драматичен театър „Йордан Йовков“ под патронажа на кмета на Добрич Детелина Николова. Националната среща се организира и провежда от Община град Добрич и фондация „Международен балетен конкурс-Варна” с подкрепата на Министерство на културата и с  любезното съдействие на Драматичен театър „Йордан Йовков“.

По същество срещата е национален балетен конкурс, в който ще вземат участие млади балетисти от професионалната балетна трупа на Софийска опера, Нов български университет и учениците от средните училища по изкуствата от София, Бургас и Варна. Участниците в конкурса се състезават в две възрастови групи: старша и младша възраст,  от 15 до 26 години.

Балетистите ще се конкурират в класическа и съвременна хореография. 

Състезателите ще бъдат оценявани от жури с председател Ясен Вълчанов и Веса Тонова, Диляна Никифорова, Анна Донева, Любомир Кацаров – членове на журито.

Наградите включват  -Голяма награда „Анастас Петров”, специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”, Първа, втора и трета награда в двете възрасти, Две поощрения за съвременна хореография и две поощрения за резултатна педаготическа работа.

Откриването е на 14 юни 2014 г. от 18.00 ч., като следва Първия тур за класическа хореография. В неделния ден от 17.00 ч. е Вторият тур за класическа и съвременна хореография. Същата вечер е закриването на конкурса и награждаване на пизьорите.