Топлофикациите по-нагли и от ДКЕВР

Топлофикациите искат повече от предложеното от ДКЕВР поскъпване на топлото

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране публикува предложенията на топлофикациите за изменение на цените на топлата вода от 1 юли. От тях става ясно, че дружествата са поискали по-голямо увеличение на цените на топлоенергията от това, което предлагат от ДКЕВР.

В края на миналия месец от енергийния регулатор предложиха увеличение на цените на топлата вода средно с около 10 на сто, припомня БНР. Най-малко поскъпване беше предложено в Плевен - с 4,1 на сто, а най-значително за Русе - с близо 19 процента. От асоциацията на топлофикациите обаче, настояха за по-плавен скок на цените средно с пет-шест на сто, заради опасения от отлив на клиенти.

От пловдивската топлофикация например предлагат цената на мегават час да бъде променена от 72 на близо 88 лева, при предложени от ДКЕВР малко над 79 лева. Ситуацията е сходна и при другите топлофикационни дружества, като единствената топлофикация, която прави изключение, е софийската. От там са поискали цената на мегават час да стане около 82 лева при предложени от ДКЕВР над 90 лева за мегават час.

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев заяви пред БНР: "Тази наша позиция винаги е била желание, но това значи, че държавната комисия трябва да създаде такива условия чрез някои от възможностите, това което е обявено просто е нещо, което в голяма степен е условно. То дава картина, от която след това трябва да влезе в роля държавната комисия."

Окончателното решение за новите цени на топлата вода трябва да бъде взето до края на този месец.

Видно е, че увеличение ще има. Скоро ще разберем и какво още ни е заложило отиващото си правителство.