Официално закриват изложбата "Геоложки Пулс"

След България гастролиращият проект ще бъде представен в поредица от държави, попадащи върху картата на изследване в рамките на проекта.

Регионален Исторически Музей Стара Загора и Фондация за изобразителен синтез канят старозагорци и гостите на града на Официално закриване на изложбата „Геоложки пулс“ на 12 юни от 18.00 часа.

По време на събитието ще бъдат представени кадри от подготвящия се филм «Геоложки пулс- България». В непринудена атмосфера ще имате възможността да размените мисли по темата на изложбата за влиянието на геоложките условия върху изкуството.

Най- интересните изказвания пред камера ще бъдат включени във филма към проекта „Геоложки пулс„ , където се представя археологическото и културно наследство на Стара Загора.Във филма се разглеждат творбите на Йона Тукусер, Стоян Божилов, Иван Генов, Йонко Иван, Найден Петков, Дечко Узунов и на световно известния Христо Явашев.

Документират се изказвания на български авторитетни учени и известни общественици като проф.д-р Иво Кременски- генетик, проф. д-р Ирина Генова- културолог, Димитър Инджов- меценат и колекционер на изкуство.

В програмата се очаква да се включи чрез виртуален разговор 93 - годишният учен-геолог Иван Стоянов, на чиято теория се основава проектът «Геоложки Пулс». Иван Стоянов дълги години е бил преподавател в София и е един от основателите на Минно-геоложкия институт в България, който сега живее и работи в Торонто, Канада. Неговите твърдения за наличието на глобален хидрогеоложки природен феномен служат за основа на 15-годишния труд по създаването на нов подход при разглеждането на някои въпроси от сферата на културологията. За първи път в света неговата хипотеза представя нова гледна точка при разглеждането на проблема как на базата на едно глобално явление, свързано с геоложката природна среда, се зараждат развитите цивилизации в различни точки по света, съвпадащи с трасето на уникалното влияние на околната среда върху човека.

В уникалния проект “Геоложки пулс” се търси връзката между геология и живопис. Йонко Иван транскрибира концепцията за зараждането на световните цивилизации в живописните композиции, на нов неформален стил в изкуството, който той създава и нарича Живописна геоиконика. Те се представят в един нов либерален пространствен формат на музейния комплекс на РИМ Стара Загора включващ Музея на религиите и Музея на неолитните жилища. Така се дава възможност съвременни живописни творби контрастиращи на фона на антично минало да предизвикат размисъл за същността на проекта. Да си зададем въпроса и да потърсим отговор на това защо сме такива, каквито сме.