Екстремисти превзеха Мосул (обзор)

Премиерът на Ирак поиска въвеждане на извънредно положение

Правителството на Ирак ще осигури оръжия и екипировка на гражданите, който станат доброволци за борба срещу екстремистите, съобщи премиерът на страната Нури ал Малики. В изявление по националната телевизия премиерът каза, че правителството е „сформирало специален кризисен щаб да следи процеса на доброволно записване, екипиране и въоръжаване”. Кабинетът „възхвалява желанието на гражданите и синовете на племената да се запишат доброволци, да носят оръжие в защита на родината и да нанесат поражение на тероризма”.

Малики каза още, че правителството е решило да „преструктурира и реорганизира” силите за сигурност и да поиска от парламента да „обяви извънредно положение”.

Иракският премиер предложи на парламента на страната да бъде въведено извънредно положение.
Предложението е във връзка със събитията в контролирания от терористи град Мосул.
Екстремисти от свързаната с „Ал Кайда” сунитска групировка „Ислямска държава Ирак и Левант” взеха под свой контрол иракския град Мосул.

Сутринта започнали сблъсъци между въоръжени екстремисти и иракските сили за сигурност, съобщи губернатора на провинцията Найнава Атиля ан-Нуджефри. Екстремистите са успели да превземат административната сградата на губернатора, след като охраната й е избягала.

Членовете на терористичната групировка са се придвижили към южните покрайнини на града, където се намират военното летище, военна база и затвор на иракските сили за сигурност, където са затворени десетки от най-опасните терористи в Ирак. Стотици затворници са избягали. Стратегическите обекти в града вече са под контрола на екстремистите.

В същото време екстремист извърши самоубийствен атентат, блъскайки камион пълен с експлозиви в полицейски пропускателен пункт в Туз Хурмату, Северен Ирак. При нападението са загинали 14 и са ранени 50 души.

Нападението е причинило сериозни разрушения. Полицейският пост се е намирал в близост до офис на партията на президента Джалал Талабани Патриотичен съюз на Кюрдистан.

По-късно през деня над 20 души загинаха при два взрива по време на погребална церемония в иракския град Бакуба. 38 души бяха ранени.

Междувременно турските власти съобщиха, че екстремисти от групировката „Ислямска държава на Ирак и Шама” са взели за заложници 28 турски граждани, шофьори на камиони, превозващи дизелово гориво от турското пристанище Искендерун за град Мосул.