Фалшиви банкноти от по 20 лева заляха пазара

Проверявайте парите си - може да се окажат менте

Двайсетолевката - с най-много фалшификати у нас. След нея в България най-масово се подправят банкноти от 10 и от 50 лева, разказа пред bTV агент от ДАНС, който показа и мостри от копюрите менте.

„Това съвсем не означава, че няма фалшиви 100 лева. Просто предпочитани са средните номинали. Първо, защото е икономически по-изгодно и от друга страна, защото повечето хора не обръщат внимание, когато им се дават фалшиви пари...”, обяснява агентът от родното ФБР.

По думите му почти невъзможно е да се открие фалшива банкнота, ако е поставена в пачка и обикновено ментета стигат до пазара точно така. Затова - проверявайте пачките и внимавайте даже с монетите.

„Най-често фалшифицираните монети са от 50 стотинки. А защо ги фалшифицират - по икономически причини естествено (...) най-вече на количеството се разчита, на това, че хората не обръщат внимание на дребните неща - като стотинките”, допълва агентът.

С валутата трябва да се внимава по чейндж бюрата и по хотелите – на рецепцията често приемат всичко, твърдят от ДАНС.

„Тази банкнота е истинска сама по себе си, само че е са 50 паунда, а са 5 паунда. Фалшификаторите са си играли с рапидограф да добавят нулата, както и последната буква в буквеното изражение на банкнотата”, обяснява агентът.

Най-често се подправят банкнотите от 10, 20 и 50 евро, твърдят от ДАНС, така че внимавайте и с тях. Банкнотите от 100 долара също имат добри ментета, но те се произвеждат не у нас, а в Италия от престъпна организация, известна като „Наполи груп”. Изделията й се срещат и у нас, а според ДАНС - банкнотите й са много, но не така добри като българските.

Само преди дни агенцията разби печатница в София, където бяха открити заготовки за банкноти от 10 до 50 лева. Над 2000 са фалшивите банкноти, открити на пазара от началото на годината досега. Като цяло, делът на ментетата е нисък: около 0.001% от всички пари в обращение.

Ако имате съмнения за банкнотата - сравнете я с други, за които сте сигурни, че са истински. Най-често се подправят водният знак и холограмата.