Внимание! Фалшиви десетолевки заливат страната

Измамници пазаруват на дребно с ксерокопирани пари

Фалшиви десетолевки заливат цялата страна. Кризата накара измамниците да играят на по-дребно, но пък на по-сигурно. Вече никой не фалшифицира банкноти от по 100 или 50 лв, защото народа е бдителен. Вниманието му обаче изчезва, когато става въпрос за дребни левчета. Този психологически момент са разгадали мошениците и се възползват от него.

В магазини, супермаркети и павилиони масово се пробутват ментета от по 10 лв. От новата печалба почти няма. Целта на фалшификаторите е по-скоро да пазаруват безплатно. Фалшифицирането е детска игра за престъпниците. Необходим е само цветен принтер и малко майсторлък. Криминалисти признават, че измамниците все повече се ориентират към фалшифициране на десетолевки вместо на двайсетолевки, каквато беше тенденцията през последните години.
Близо 50% от заловените фалшиви пари през първото тримесечие на т.г. са от 10 лева. Дяловете на заловените неистински банкноти с номинал 20 лв. и 50 лв. са съответно 32% и 12%.
За три месеца БНБ е отделила от обращение 19 милиона броя негодни за употреба банкноти. Най-много са с купюра от 20 лв. Сравнително високи са и дяловете на проблемните пари с номинал 2 лв. и 10 лв.