Превозвачи обявиха март 2015 година за начало на протести в Бургас

Фирмите искат поносими такси за превозване на туристи от летището

От месец март 2015 година фирмите превозвачи в Бургас ще стартират активни протестни действия, в случай че до тогава не бъде разрешен проблема с огромната годишна такса, която се налага да плащат за престой на летището. Това обявиха представители на бранша и туроператори, след като се отказаха на този етап от ефективни протестни действия.

Техните искания са за формиране на достъпна цена за престой на едно моторонно превозно средство на паркигна на аеропорта.

Миналата година над 150-те фирми са запплащали по 80 лева годишен налог на концесионера на инфраструктурата за всеки свой автобус. Това лято фирмата, стопанисваща паркигна на летището им е поискала по 400 лева за всяко МПС. Част от туристическите агенции обаче имат по повече от 8 автобуса, което прави налозите невъзможни за изплащане.

Превозвачите скочиха на протест в началотто на месеца, но вчера се отказаха от своите действия в полза на туристическия сезон.

По думите на председателя на Бургаската туристическа камара това лято има спад на посещенията, а евентуалните протести биха могли още повече да отблъснат гостите на страната.

Превозвачите обаче са категорични, че към законни стачни действия ще се стигне още през март следващата година, ако концесионерът не преосмисли политиката си. Бургаското летище е единствено в България, които налага такси на фирмите.