Всеки хотел в Сънито с частен лекар в хотелска стая

По една аптека пък се пада на всеки 500 туристи

Слънчев бряг се оказва 100% обезпечен по отношение на медицинска помощ и фармацевтични услуги, показвва проучване на BurgasUtre.

Здравната помощ в най-големия курортен комплекс е почти 99 на сто частна, а медиците, които са регистрирани в хотелите до един имат договори със здравни заведения, с които да обслужват по-сериозните случаи при инцидентти с туристи.

Успоредно с това на териотрията на Сънито са разкрити четири частни болници, като има и една полудържавна структура в Несебър. Тя разполага с линейки.

С автомобили за спешна помощ се оказва, че разполагат и частните лекарски кабинети. Често те влизат в конфликт за превозването на пациенти, заради опитите на нелигитимната структура да обхваща с частни автомибили чужденците, търсещи спешна помощ.

Чуждите туристи от своя страна имат право на достъпно лечение у нас, а тези от ЕС, могат да получат здравна грижа по родни тарифи с помощта на Европейската си здравна карта. По думите на експертите обаче тя не покрива много от услугите и те се заплащат на двойна, тройна и дори по-висока цена, по преценка на лекарския екип.

Освен наличието на над 200 регистрирани медицински кабинети в Слънчев бряг до момента има отворени над 93 аптеки. Две от тях работят по договор със здравна каса.

От здравната инспекция в Бургас обаче уточняват, че ако не са частните лекарски кабинети, които да обслужват туристите, град Бургас няма ресурс да поеме толкова голям поток от хора.