ВСС отхвърли Калина Чапкънова, шефският пост в Апелативната прокуратура още е свободен

Ще обявят нов конкурс за обвинител №1 в Бургас до месец


Висшият Съдебен Съвет отряза единствената кандидатка за шеф на апелативната прокуратура в Бургас – Калина Чапкънова. При гласуването днес кадровиците на Темида не подкрепиха кандидатурата й. Безуспешният вот остави Бургас без шеф на Апелативната прокуратура за момента.

Причината е, че Калина Чапкънова не успя да събере минимумът от 13 магистратски гласа. Тя бе подкрепена само от 8 от членовете на ВСС. Двама са гласували „против”, а останалите 6 с „въздържал се”.
Странностите около кандидатурата на Чапкънова започнаха през март. Тя подаде документи за отговорния пост в последния ден и последния възможен момент. Друга странност бе, че тя бе единствената кандидатка за позицията и изборът й изглеждаше сигурен при липсата на каквато и да е конкуренция. Миналия четвъртък обаче се получи първият фал при избора й. ВВС отложи гласуването заради отсъствието на Главния прокурор Сотир Цацаров. Оказа се, че той е заминал в командировка в чужбина. Още тогава се заговори в прокурорските среди, че Чапкънова вероятно няма да бъде избрана.