Окончателно! ВАС отстрани от длъжност апелативния прокурор Емил Христов


Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на тричленния, с което бе отменено отстраняването на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Решението е било взето с три на два гласа. В подкрепа отстраняването са били съдиите Боян Магдалинчев (зам.-шеф на ВАС и председател на състава), Иван Раденков (докладчик) и Ваня Анчева, а съдиите Павлина Найденова и Даниела Мавродиева са били на особено мнение.
Прави впечатление, че всички съдии от петчленния състав са от Седмо отделение на ВАС, а делата срещу решенията на ВСС се разглеждат от Шесто отделение на съда.
Решението на петчленния състав е секретно, защото по делото са били приложени материали от досъдебното производство, касаещо Христов.
Апелативният прокурор на Бургас бе отстранен от длъжност през лятото на миналата година, а мотивът на главния прокурор да иска това бяха висящи досъдебни производства срещу Христов. Казусът започна, след като в медиите контролирано изтекоха разговори между членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев, прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов, както и шефката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.
През лятото на миналата година ВСС отстрани Христов, макар той да не бе привлечен в качеството му на обвиняем. Към онзи момент имаше две висящи досъдебни производства– по чл. 282 от НК за престъпление по служба и по чл. 294, ал. 1 за лично укривателство, които бяха обединени от наблюдаващия прокурор само ден, преди ВСС да гласува искането на Сотир Цацаров.
Емил Христов обжалва отстраняването си от длъжност. Тричленен състав на ВАС с докладчик съдия Александър Еленков отмени решението на ВСС с основен мотив, че съветът е допуснал съществено нарушение на основните принципи на процеса за съразмерност и истинност.
В решението си съдия Еленков изтъкваше обаче редица други важни въпроси като например за независимостта на магистратите при заведени срещу тях наказателни производства, по които те нямат никакви средства за защита, защото не са обвиняеми, но които могат да ги държат в несигурност години наред, като срокът на разследването бъде удължаван до изтичане на давността. Освен това тричленният състав заяви, че ВСС е длъжен да провери обосноваността на образуваното досъдебно производство срещу Христов, защото срещу всеки магистрат може да бъде образувано дело, без то да почива да доказателства за извършено престъпление.
По информация на "Съдебни репортажи" като мотив за отмяната на решението на долната инстанция петчленният състав на ВАС е посочил, че ВСС няма право да проверява основателността на образуваното досъдебно производство срещу магистрата. Особеното мнение пък застъпвало тезата, че предложението на главния прокурор не е било мотивирано и затова решението на ВСС е незаконосъобразно.