Усмихнати чиновници обслужват в "Тракия"

Администрацията ще говори и на английски до септември

Пловдивският район "Тракия" може да се похвали с нещо доста необичайно – с усмихнатото лице на своята администрация.

Препоръката дошла от районния кмет Костадин Димитров, заел се присърце със задачата не само да приближи чиновниците до хората, но и услугите, които подчинените му предлагат, да са максимално качествени и ефективни.

Точно за постигане на последното в района вече стартира "Обучението – гаранция за ефективна и компетентна администрация". Районът кандидатствал с проекта през 2013 година, одобрението дошло на 2 януари т.г. Продължителността му е 9 месеца. За дейностите разказва координаторът му – Жени Петкова. "Поставили сме си за цел по-добра координация, модернизация, обучения и повишаване квалификацията на чиновниците", посочи тя.

40 души са набрани по проект, сред тях самият кмет и двама зам.-кметове. 13 души са от общата администрация, 11 от специализираната също попадат в рамките му. Обученията са в две направления – такива, провеждани от Института по публична администрация, които вече са завършили и 24 служители са получили дипломите си, и специализирани, които всъщност са самото ядро на проекта. Тук черешката на тортата е обучението по английски език, посочва Петкова. За специализираните обучения в момента тече избор на изпълнител. Ако всичко премине нормално, то до края на лятото те трябва да започнат.

В крайна сметка очакванията са за многократно подобряване качеството на обслужване на гражданите и бизнеса, подобряване екипността и връзките между служителите.

В началото това беше една социална администрация, сподели районният кмет Костадин Димитров. Имахме хора с проблеми, използващи работата като спасение. Най-трудното в случая било как те да бъдат заменени с по-активни и компетентни служители, без да бъде наранено достойнството им. Този въпрос обаче го решихме още преди три години, посочи Димитров.

Ако по традиция се казва "по дрехите посрещат, по ума изпращат", след този проект искам да казват – "по усмивката посрещат, по компетентността изпращат", категоричен бе районният кмет.