Днес отбелязваме Световния ден на Донорството на органи

Какво представлява то?

Донорство на човешки органи или тъкани се извършва или от жив донор, или от починал наскоро, за да бъде присаден върху болен пациент в името на хуманна медицинска цел, а и често за спасяването на човешки живот.

Органите предмет на донорство са сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, панкреас, черва, роговица на окото; а тъканите: мускули, сухожилия, вени и други.

Самоубийство

Хората, извършили самоубийство, имат по-висок от средния процент за даряване на органи. Една от причините е по-нисък отрицателен отговор или процент на отказ от семейство и роднини, но обясненията за това остава да бъдат изяснени.

Опит за самоубийство е честа причина за мозъчна смърт (3.8%), най-вече сред младите хора. Донорството на органи е по-често в тази група в сравнение с други причини за смърт. Мозъчната смърт може да доведе до смърт, но все пак със сърцебиене, и с механична вентилация всички други жизненоважни органи могат да се съхраняват напълно живи и функционални, който осигурява оптимални възможности за трансплантация на органи.