Парламентът гласува "вот на недоверие"

Народното събрание трябва да гласува внесения от ГЕРБ пети вот на недоверие към кабинета Орешарски, този път заради фискалната политика

 

Все още не е ясно дали изобщо ще има заседание на парламента, след като вчера народните представители не можаха да съберат кворум. Вчера Народното събрание трябваше да гледа въпроса за провеждане на референдум за въвеждане на задължително гласуване, но след провала на заседанието, председателят Михаил Миков обяви, че ще предложи това да бъде обсъдено днес.

Въпреки коментарите през седмицата, че правителството може да подаде оставка днес, от думите на лидера на БСП Сергей Станишев стана ясно, че това вероятно няма да се случи.

Eвентуална оставка може да се очаква след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента идния вторник. Тази теза прозвуча официално вчера и от мандатоносителя БСП, и от ДПС.

Ключовото значение на сбирката на политическия елит при държавния глава изтъкна вчера лидерът на ДПС Лютви Местан. „Ако на КСНС намерим воля да се обединим около разумна дата
за провеждане на предсрочните парламентарни избори, вероятно с тази воля ще бъде съобразен и актът на подаване на оставка от правителството, за да настъпи очакваното успокоение", коментира той.