Петък 13-ти и три мощни слънчеви изригвания

Магнитните бури удрят сърдечно болните и нервните

Три големи слънчеви изригвания в последните два дни са изпуснали огромен облак частици от слънцето, които могат да извадят от строя сателитните и комуникационните системи на Земята.

Отделяне на коронална маса може да удари нашата планета утре и да повреди сателитите, изваждайки комуникациите от строя. Трите слънчеви изригвания вече предизвикаха кратко прекъсване на високочестотни комуникации като радио излъчване и въздушни комуникации, когато се проявиха вчера и два пъти във вторник.

Мощните слънчеви изригвания влияят изключително силно на хора със сърдечно-съдови и нервни проблеми. Влиянието на магнитните бури бива сравнявано с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре от здравите хора, но не се понася толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Влиянието на магнитните бури може да бъде намалено със спорт и витаминозна храна.
Ето по-важното, което трябва да знаете:
Магнитните бури се усещат по-силно на полюсите и по-слабо около екватора.
Влиянието на магнитните бури се усеща от няколко часа до няколко денонощия.
Младите хора усещат по-слабо влиянието на магнитните бури, докато 50-60-годишните хора са особено чувствителни към слънчевите изригвания.
Влиянието на магнитните бури усещат най-силно хората, страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.
Най-силното слънчево изригване, някога наблюдавано, е през 2003 г.
По време на магнитни бури се потиска произвеждането на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма към външни влияния.
Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.
Магнитните бури нарушават не само кръвообръщенеито, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания - промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци. Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.
Магнитните бури влияят негативно и върху съня, апетита, концентрацията. Недоспиването, разсеяността, забавените реакции, умората и липсата на достатъчно енергия пък увеличават риска от ПТП-та (проучване от 50-те години на XX век, направено от Рейнхолд Рейтер и Карл Вернер, които взимат предвид 100 хил. автомобилни катастрофи и установяват, че има ръст на произшествията по време на магнитни бури).
И сега към това, окето се случва тези дни!
Две слънчеви изригвания от най-мощната Х-степен са били регистрирани във вторник сутрин в 7.42 ч и в 8.52 ч, а трето подобно изригване е било регистрирано рано в сряда. Тези явления като цяло са безвредни, тъй като атмосферата на Земята абсорбира голяма част от вредните частици, които те изпускат. Но те могат да повредят сателитите и да нарушат слоя от атмосферата, през който преминават някои комуникации, като причинят прекъсването им.
Но ако се стигне до отделяне на коронална маса, повредата може да бъде много по-сериозна, например изваждане от строя на електрически мрежи. Събития от подобен мащаб са малко вероятни, тъй като според Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ очакваното днес отделяне на коронална маса ще нанесе само "косвен удар" на засегнатите сателити, което да доведе до спиране на сигнала на мобилните телефони.
Последното голямо отделяне на коронална маса удари земята през 1859 г., когато компасите бяха изведени от строя, а магнитното поле на Земята – нарушено.