Бананът- вкусен и много полезен

Плодът е чудесен източник на калий и магнезий

Повечето от нас консумират бананите с удоволствие. Бананът е плод, който много хора харесват заради вкуса и усещането за ситост, което оставя. Бананите са калорични плодове с плътна структура. Консумацията на само един банан, по което и да е време на деня зарежда с енергия. Плодът е чудесен източник на калий и магнезий, които спомагат поддържането на здравословни нива на кръвното налягане и защитават сърцето.
Високото съдържание на калий също така спомага здравето на костите. Плодовете са богати и на разтворимите фибри и пектин, който спомага за здравословното храносмилане и облекчава запека. Съдържат се още фруктоолигозахариди, които действат като пробиотици и стимулират растежа на „добрите“ бактерии в червата. Те също така произвеждат ензими, които подобряват способността на организма да усвоява хранителните вещества.
Бананът е и добър източник на каротеноиди, които имат защитен ефект срещу развитието на хронични заболявания.
И като говорим за банани, знаете ли, че :
-Едно от най-изтърканите клишета в комедията е човек(или анимационен герой), който се подхлъзва на бананова обелка.
-Първото название Musa, което по-късно става и научно, е дадено на бананите от немския ботаник Георг Румфиус.
- Гривестия вълк, който е хищен бозайник от семейство Кучеви, яде банани.
- Често бананите са наричани бананова палма. Твърдението обаче е погрешно, защото бананите не принадлежат към палмите, а технически спадат към тревистите растения.
- Името «бананово дърво», с което понякога наричат банана, в действителност се отнася за растенията от род Asimina. Това се дължи на сходството на плодовете на растенията с тези на банана.
- Бананът е едно от най-древните култивирани растения. Смята се, че негова родина е Малайския архипелаг, където населението го използва като храна допълваща рибната диета. Множество видове диворастящи банани могат да се открият и днес в Папуа - Нова Гвинея, Малайзия и Филипините. Археологически и палеоложки доказателства от Папуа- Нова Гвинея показват, че банани са се култивирали от около 5000 година пр.н.е. и дори е възможно доста преди това — от около 8000 година пр.н.е. Счита се обаче, че именно Югоизточна Азия е родината на бананите. Области с вторично значение са тези в Африка, показващи също дълга история на селекция и отглеждане на банани.