Плажовете заразни

Бактерии нахлуват през кожата, нудисти и голи дечица лепват страшни инфекции

Всеки трети плаж по родното Черноморие е опасно мръсен. И то от официалните, без да се броят импровизираните местенца за плажуване. 31 от 94 плажни ивици, изследвани от Европейската агенция за околната среда у нас, са с проблеми по отношение на чистотата на пясъка и водата, пише "Всеки ден".

  

Плажовете могат буквално да са заразни. Заради мръсотия бактерии лесно нахлуват в човешкия организъм дори и направо през кожата. Особено ако има и най-малка драскотина. А изсушаваната от слънцето кожа е много по-податлива на наранявания, коментира за „Всеки ден" лекар микробиолог и паразитолог.

 Според еколози пък българските плажове са много далеч от нужната чистота. В Европа, особено по прочутите средиземноморски ивици, има специална служба, която се грижи за плажовете, пясъкът дори се пресява с машини. По българския пясък край морето даже и санитарният контрол е със съмнително качество, сочат специалисти. 

 

 Според медици най-честите инфекции, които човек може да лепне на плажа, са коварните гъбички. Първоначално се появява сърбеж и белене на кожата между пръстите на краката, след това гъбичките се пренасят и на други места.

  

За по-сериозни инфекции от мръсотия по пясъка особено рискова група са нудистите, както и децата на майки, които са убедени, че е много полезно невръстните им отрочета да щъкат голи по плажа. Особено най-малките - на 1-2 до 5 годинки, често лепват вулвовагинити, предизвикани от мръсотията и попадналите в интимните места песъчинки. Логично момченцата са облагодетелствани в това отношение, но и попадналата по техните полови органи мръсотия също може да предизвика възпаления.

  

За съжаление плажът може да се окаже истинско огнище за гинекологични и уроложки проблеми и при възрастните. Лепването на инфекции от плажа е от вредните бактерии в пясъка. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси: колпит, вагинит, цервицит. А морската вода ги засилва още повече.

  

Морето ни на много места продължава да е отходна яма, от която пък изскачат още куп болести, включително „обикновени" стомашно-чревни разстройства, но и дизентерия и даже хепатит. Куп големи курорти продължават да са без пречиствателни станции, а на други старите вече не успяват да поемат отходните потоци след бума на хотелското строителство.

 

 Най-големият проблем в това отношение - Созопол, уж е решен, но не съвсем засега. Канално-помпената станция беше открита с водосвет в края на април тази година, но ще заработи на пълна мощност за лятото на 2015-а. Все пак му се вижда краят на тежкия екологичен проблем със замърсяването на Созополския залив. Където се изливаха свободно отпадните води на морския град, на Черноморец и Равадиново.

  

Добрата новина е, че от началото на следващата година и Несебър, и Поморие май ще имат по-чиста морска вода, където се очаква да бъде осигурено почти 99% пречистване на отпадните води. Все още се работи по модернизацията на пречиствателната станция в Равда. Там трябва да се събират и пречистват отпадъчните води от цялата агломерация Несебър - Слънчев бряг - Равда. Пречиствателната станция обаче се очаква да бъде завършена до края на ноември. 

 

 За това лято си имаме категоричен „победител" по мръсотия. Най-ужасният плаж тази година е „Офицерският" във Варна. Морската вода там е определена направо като „лоша" от ежегодното европейско изследване.