Въведоха фиксирани цени на храните и напитките по плажовете в Гърция

В Гърция бяха фиксирани цените на храните и напитките, които заведенията предлагат по плажната ивица. Мярката е била въведена след оплакване на туристи за нелогично високите надценки, като сега цените са с 30% по-ниски от досегашните.
Плажове в Гърция се продават сандвичи, минерална вода и кафе на фиксирани цени, които са поне с 30% по-ниски от досегашните, пише EkipNews.bg.

Глобите при неспазване на тези изисквания са толкова високи, че собствениците се принудиха да променят цените. 500 евро е санкцията за продажба на стоки на по-високи цени и 1000 евро - при липса на ценоразпис. Глобите се удвояват, ако нарушението се повтори. Мярката е била въведена след оплакване на туристи за нелогично високи цени в заведенията по плажовете.
Екипи от министерството по труда и от финансовото министерство проверяват всички туристически райони на Гърция. В заведения и хотели се извършват проверки дали наетите от тях сезонни работници са с договор и осигуровки. При открити нарушения се налагат глоби от 10 хиляди евро на работодателите, а при по-драстични случаи се отнема и лиценза.
Много българи работят по време на туристическия сезон в Гърция и спазването на закона им осигурява навременно изплащане на заплатите, като имат право и на обезщетения за безработица, ако отговарят на изискванията.