Тази година два пъти повече болни от Лаймска болест

Столична община вече приключи с второто пръскане против кърлежи за това лято

Два пъти са се увеличили заразените с Лаймска болест у нас в сравнение с данните от миналата година, сочи здравната статистика.

От началото на 2014 г. досега коварната болест са прихванали 124-ма души, като за същия период през 2013 г. регистрираните случаи са 65, пише "Стандарт", цитирайки Националния център по заразни и паразитни болести.

Като основна причина за бума на Лаймската болест експертите посочват големия обем дъждове тази година, които карат растителността буквлно да избуява, а тя става идеалния дом-прикритие за хитрите кърлежи - които са основните носители на заразата.

Лаймската борелиоза, както е медицинското название на познатата в цял свят болест, крие много рискове за заболелия от нея, включително риска от фатален край. Симптомите невинаги могат да бъдат разпознати - често болните могат да сбъркат появата на температура, втрисане, главоболие и признаци на депресия с признаци на други състояния.

Ако бъде взето навременно лечение, болестта е лечима. Ако нещата се протакат обаче, или диагнозата се обърка, това може да доведе до сериозни последствия за ставите, сърцето и центраната нервна система на човек.

Ето защо лекарите и експертите препоръчват навременни реакции и, най-важното - никакво самолечение!

Междувременно Столична община вече приключи и с втората сесия пръскане против кърлежи за това лято. Тя включва третирането с препарати на 18 хиляди декара зелени площи в паркове, градини, транспортни трасета и междублокови пространства, включително най-големите "зелени" обществени места - Южния, Северния, Западния и Ловния парк в София.