Младежката емиграция на фокус в дебат

Български и чуждестранни специалисти ще разискват защо младите хора напускат страната

Обществена дискусия относно младежката емиграция организират в Стара Загора „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“ в партньорство с „Център за култура и дебат – Червената къща“, София. Дебатът се осъществява по проект „Българска мрежа за граждански диалог“.

Акцент в разговорите ще бъдат основни въпроси на емиграцията - защо младите емигрират, защо някои от тях се завръщат, какви са тенденциите в последните години.
Модератор ще бъде Стефан Кръстев от "Червената къща". Той е магистър по Социология и социална антропология от СУ "Св. Климент Охридски" и участва в провеждането на обществени дебати вече 6 години.

Ще участва и Матеуш Щайнке (23 г.) - полския доброволец на "ССИК - Различният поглед" по Европейска доброволческа служба. Той е вече 1 година в България, разбира и все по-добре говори български език. Ще участват и българи, живеещи в чужбина.
Веднага след дебата ще бъде прожектиран българският филм „Писмо до Америка“, който дава поле за размисъл без да съди или да натежава с конкретни гледни точки. Прожекцията ще се състои с любезното съдействие на авторите на филма и продуцента, КЛАС Филм.

Проектът "Българска мрежа за граждански диалог" цели да създаде мрежа за дебати, обединяваща организации, реализиращи публични и отворени дебати и дискусии, които овластяват дейците на гражданското общество. Проектът цели да подпомогне организационното укрепване и обмяната на опит между тези организации, както и да увеличи капацитета им да служат като места за просветен, аргументиран и жив диалог, отворен към „различни актьори“ на гражданското общество; места, в които изкуството отговаря на най-актуалните теми на деня.

Всяка от участващите организации от Стара Загора, Пловдив, Варна, Русе, Габрово и Велико Търново, ще организира 4 публични дебата в периода юни 2014 – февруари 2015 г.

Проектът "Българска мрежа за граждански диалог" се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Дебатът в Стара Загора ще се състои днес от 18:30 ч. в Регионална библиотека "Захарий Княжески" с вход свободен.