Започва подаването на документи в ПУ, вижте датите на изпитите ТУК

От 17 юни до 2 юли в Ректората на висшето училище, в бюрата по градове или през сайта на университета

От 17 юни, вторник, стартира записването за редовната кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. До 2 юли вкл. желаещите могат да заявят участие, като подадат заявление до ректора, оригинал и ксерокопие на дипломата за завършено средно образование, попълнен картон за класиране – по образец на университета, и документ за лауреат на национална олимпиада или конкурси и фестивали с конкурсен характер (ако има такъв), и заплащайки кандидатстудентска такса. Записването става в Университетския информационен център в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, в бюрата по градове или през сайта на университета: http://www.uni-plovdiv.bg.

В обявения период – от 17 юни до 2 юли, вкл. в съботите и неделите,  документи подават всички кандидатстуденти – вкл. и тези, които са се явявали на всички предварителни изпити. Изпитите по 18 предмета ще се проведат от 5 до 11 юли включително.

На 5 юли е насрочен изпитът по английски език. В същия ден стартира и комплексният изпит по физическо възпитание, който ще продължи и на 6 юли. На една дата – 6 юли са и изпитите по география на България, биология и теология. Най-мащабният изпит – по български език, ще се проведе на 7 юли, а в деня след него – по математика.

За 9 юли е насрочен тестът по история на България. По 5 предмета ще изпитват на 10 юли – испански език, френски език, информатика, психология и физика, като за последната дисциплина е предвиден тест със събеседване. На 11 юли също ще се състоят 5 изпита – по новогръцки език, немски език, химия, изобразително изкуство и музика.

По традиция трите кръга на изпита за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през септември. Тази година насрочените дати са 12, 13 и 14 септември.

Информацията за поименното разпределение на кандидат-студентите по сгради и зали ще се публикува в сайта на университета и на информационни табла пред Ректората и Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ в деня, предхождащ съответния изпит.

В деня на изпита кандидатите са задължени да носят личната си карта и компютърната разпечатка с входящия номер. Началото на всички изпити е 9:00 ч. Проверката на говорните и комуникативните способности ще се провежда от 17 юни до 2 юли – при подаване на документи в Пловдив и     по време на провеждане на кандидатстудентските изпити през юли – от 14:00 до 17:00 часа в Ректората.

С получените положителни оценки от всички предварителните изпити може да се участва в общото класиране. Ако полученият резултат не удовлетворява кандидатите, те могат да се явят отново на същите изпити по време на редовната сесия. При формирането на бала за класиране се взема по-високата от двете оценки.

Кандидат-студентите, които са издържали изпит от предварителна сесия с отличен резултат – от 5.50 до 6.00, или са получили отлични оценки от олимпиади, международни изпити (сертификати) и различни състезания, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности, се записват като студенти на Пловдивския университет в посочена от тях специалност. По същия начин, но с резултати най-малко „Много добър 5.00“ по музика и изобразително изкуство, може да се записват за специалности, в които тези изпити удовлетворяват изискванията за прием.

Записването по този ред – на отличниците от предварителните изпити, става с подаване на кандидатстудентски документи, формуляри за записване на новоприети студенти и заплащане на дължимите кандидатстудентска и семестриална такси. Срокът за записване е във времето на прием на документи от 17 юни до 2 юли 2014 г. В случай, че все още не са получили дипломата си, кандидатите попълват декларация, с която се задължават в срок до 15 юли да я представят. Ако не спазят срока, ще загубят студентските си права, а техните места ще се овакантят и ще бъдат включени за попълване в следващо класиране.

Когато записан в дадена специалност с отлични оценки от предварителните изпитни сесии, олимпиади, международни изпити или различни състезания, пожелае да кандидатства и в други специалности, той трябва да подаде кандидатстудентски документи в рамките на утвърдените срокове. Ако бъде повторно приет, заплатената от него такса се признава и остава непроменена, ако специалността е в същото направление. Когато става дума за различно направление, в което семестриалната такса е по-висока, се доплаща разликата, уточниха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Общо 187 отлични оценки има в предварителната кампания на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, от тях 25 са пълните шестици. За ранните кандидатстудентски изпити се бяха записали над 2400 души, а приблизително 1900 са успешно издържалите.