325 лв. помощ за наводнените в Турия

Мисия

16-06-2014, 14:07

Снимка:

Областна администрация Стара Загора

Автор:

Дарин Петров

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Казанлък газят вода до колене

Бедствие! Турия евакуирана! - Галерия

Бедствие! Турия евакуирана!

Овладяха ситуацията в село Турия

Аладжова ще настоява за адекватно обезщетение

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова заяви, че ще отстоява позиция всички жители на село на Турия, чиито жилища са засегнати от вчерашното наводнение, да бъдат адекватно обезщетени.

В кметството на Турия, по настояване на Аладжова, вече е създадена приемна на Дирекция социално подпомагане, в която на местните жители ще бъдат разяснени процедурите за получаване на еднократна помощ в размер до 325 лева на семейство по Закона за социалното подпомагане.

„Създаваме такава организация, че държавните институции да направят всичко възможно, за да може хората в региона максимално бързо да имат възможност да възстановяват нормалния си ритъм на живот и работа и максимално бързо да получат тези първоначални обезщетения. Ще се извърши оглед на всеки един от засегнатите домове, за да се изчислят нанесените щети. Изготвената оценка на щетите, придружена със становище от моя страна, ще бъдат представени пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет”, каза Аладжова, която пристигна в Турия рано тази сутрин, а по-късно през деня проведе среща с директора на РЗИ Стара Загора д-р Елена Канева и и.д. директор на РД „Социално подпомагане” Валя Комилева.

От сутринта екипи на Областно пътно управление Стара Загора разчистват инфраструктурата в селото, както и коритото на река Турийска, която преминава през селото. Експерти от две дирекции на РЗИ Стара Загора следят епидемиологичната обстановка и взимат проби за качеството на питейната вода, макар че по първоначални данни централният водоизточник не е засегнат. От здравната инспекция препоръчват на местното население на този етап да не използват собствени водоизточници за питейно-битови нужди. В детската градина в селото ще бъде използвана само бутилирана вода, докато не станат ясни резултатите от анализа на питейната вода след наводнението. От РЗИ ще издадат предписание на кмета на община Павел баня и кметския наместник в Турия за почистване и дезинфекция на засегнатите сгради и помещения.